Owce na dolinie

Owce na Podhalu

Nie ma piękniejszego widoku, niż zielone górskie pastwisko, na którym wypasają się puszyste białe owieczki. Dowiedz się więcej o roli jaką spełniają na Podhalu te wyjątkowe stworzenia czytając nasz nowy artykuł.

Wszyscy kochamy Polskie Tatry. Ten piękny zakątek, który od tak dawna ściąga na siebie uwagę całego kraju, charakteryzuje się wyjątkowymi symbolami. Pierwszym z nich jest oscypek więc i tym samym owce. Podhalańskie owce każdego dnia wychodzą na łąki by paść się w blasku słońca i cieszyć wzrok turystów.

Zwierzęta te dostarczają nie tylko wyjątkowo smacznego mleka, dobrej jakościowo wełny, ale też soczystego i kruchego mięsa. Są w tym regionie wyjątkowe, każdy szanujący się baca, obowiązkowo musi posiadać owce, które wykorzystuje nie tylko w celach stricte zarobkowych, ale i jako doskonałą atrakcję. Puchatymi, małymi owieczkami zachwycają się szczególnie najmłodsi.

Owce hodowane są na Podhalu w zgodzie z naturą, przez wypasanie na bogatych w roślinność pastwiskach, dzięki temu z ich mleka powstaje wyjątkowy ser regionalny - oscypek. Okazuje się więc, że nie tylko piękne widoki skłaniają turystów do odwiedzenia Podhala, powodem tego są również oryginalne smaki, których nie można zaznać nigdzie indziej. Tym bardziej, że udowodnione jest, iż owcze mleko ma wartość większą od krowiego.

Dopóki góry zapraszają tłumy zafascynowanych nimi zwiedzających, dopóty podhalańskie owce będą stanowiły symbol naturalności i integracji człowieka z naturą. Ta alegoria Dobrego Pasterza i jego owieczki to dokładne odzwierciedlenie stosunku, jaki mieszkańcy Podhala wykazują do swoich owiec. Nigdzie przecież nie kocha się ich tak bardzo, jak tutaj. Są tak cenne, że nawet dorosły samiec owcy, baran, znalazł sobie miejsce w Zodiaku.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu.